Kuchnia węgierska to pikantne potrawy, aromatyczne przyprawy oraz wszechobecna papryka. Tradycja kulinarna tego kraju jest jednak znacznie szersza, a ciekawych potraw, po które warto sięgnąć, jest tu sporo. Co warto wiedzieć na temat węgierskiej diety? Jakie przepisy cieszą się tu największą popularnością?

Jesteśmy w kuchni żydowskiej

Kuchnia węgierska to pyszne i zdrowe jedzenie, które urzeka swą różnorodnością. Węgrzy bardzo chętnie sięgają po zupy, przy czym wielkim uznaniem cieszą się tu zupy rybne. Wielkim powodzeniem cieszą się tu również przepisy na dania z sandaczem (tzw. fogas) oraz na te dania, w których pojawia się gulasz. Placek z gulaszem, zupa gulaszowa – oto potrawy, z którymi często kojarzona jest kuchnia węgierska. Co jeszcze jedzą Węgrzy? Wiadomo, że jednym z ich ulubionych przysmaków jest leczo, w którym pojawia się i mięso, i spora ilość warzyw. Wśród węgierskich deserów wyróżnia się przysmak znany jako palacsinta gundel modra. To nic innego, jak delikatne naleśniki, podawane z nadzieniem z rodzynek i orzechów. Wielką popularnością wśród Węgrów cieszą się też małe ciastka z polewą marcepanową oraz wina – szczególnie te, które pochodzą z okolic Egeru. Wszystkie te specjały zdobywają wielkie uznanie nie tylko na terenie Węgier, ale i w innych rejonach świata. Kuchnia węgierska staje się przecież coraz bardziej popularna, a grono jej zwolenników stale się poszerza.