Niektórym z nas wydaje się, że do gotowania trzeba mieć jakiś specjalny talent. Mamy wrażenie, że bez tych naturalnych predyspozycji nie jesteśmy w stanie nic zdziałać w kuchni. A przecież tak nie jest. Oczywiście nie każdy będzie w stanie sam wymyślać wykwintne dania, ale jeśli chodzi o takie zwykłe i codzienne gotowanie, zawsze możemy się go nauczyć.

Musimy jednak chcieć to zrobić. Nic się samo nie wydarzy. Jeżeli my nie włożymy pewnej pracy i nie poświęcimy swojego czasu na opanowanie sztuki gotowania, nic z tego nie będzie. A najlepiej by było, gdybyśmy trenowali każdego dnia. Kuchnia i tak jest takim miejscem w domu, w którym spędzamy sporo czasu, dlatego warto dobrze go wykorzystać. Zacznijmy od podstawowych śniadań. Jednego dnia przygotujmy klasyczną jajecznicę na cebuli, pieczarkach i szynce, a następnego – omleta na słodko bądź owsiankę z mrożonymi owocami. Przejdźmy potem do obiadów. Jeżeli lubimy proste i typowo polskie gotowanie, nauczmy się przyrządzać klasycznego schabowego, do którego wystarczy ugotować ziemniaki i wykonać prostą surówkę, by stworzyć przepyszny i nasycający obiad. W dniach wolnych możemy nieco bardziej poszaleć. Na ogół w trakcie weekendów mamy więcej czasu, więc przeznaczmy go na wymyślne gotowanie i zróbmy coś z kuchni włoskiej bądź francuskiej. Z czasem sami poczujemy, jaki styl kucharzenia najbardziej nam odpowiada. Niekoniecznie musi to być ten polski. Kuchnia włoska też jest przecież wspaniała i nie polega wyłącznie na pieczeniu pizzy.

Dla wielu osób kuchnia i wszystko to, co z nią związane jest po prostu życiową pasją i dla nas też może stać się czymś podobnym. Osoby, które niechętnie zajmują się gotowaniem, często oczekują od siebie zbyt wiele. Zmniejszmy więc wymagania względem własnej osoby. Pozwólmy sobie na błędy i wpadki, na których będziemy najlepiej i najszybciej się uczyć. Gotowanie to świetna zabawa, o ile w pozytywny sposób do niego podejdziemy.