Kuchnia szwedzka może zaskoczyć nas swą różnorodnością oraz unikalnymi potrawami. Jest to dieta dość ciekawa i zdrowa, nic więc dziwnego, że przepisy na szwedzkie potrawy cieszą się coraz większym powodzeniem na całym świecie. Co warto wiedzieć na temat tej tradycji kulinarnej?

Jak nauczyć się gotować?

Kuchnia szwedzka to przede wszystkim ryby, które podawane są tu na wiele sposobów. Ryby spożywa się tu zarówno jako dania smażone i grillowane, choć za największe specjały szwedzkiej kuchni uchodzą ryby wędzone, suszone oraz kiszone. Szwedzi chętnie sięgają też po dania mięsne, przy czym tu największą popularnością cieszy się potrawa znana jako köttbullar. Są to niewielkie klopsiki z mięsa wieprzowego, które można podawać z dodatkiem ulubionych jarzyn. Gęste zupy rybne, smażone mięso reniferów oraz kiszone śledzie – oto kolejne specjały, z którymi najczęściej kojarzona jest kuchnia szwedzka. W kraju tym popularne są też różnego rodzaju sałatki, w których częstymi składnikami są śledzie oraz warzywa. Takie przysmaki cieszą się tu bardzo dużą popularnością, a przepisy na sałatki zaskakują często swą oryginalnością. Jest ich sporo, zatem każdy z nas powinien znaleźć dla siebie wiele ciekawych propozycji.