Jak zrobić risotto z kurczakiem w łatwy i prosty sposób, ze składników w zasięgu każdej kieszeni i o spektakularnym smaku? Oto przepis
Składniki:
320 gramów ryżu do risotto
1,5 litra wywaru z kurczaka
4 udka z kurczaka bez kości, bez skóry
200 gramów cebuli
100 mililitrów białego wina
50 gramów parmezanu
40 gramów masła
1 ząbek czosnku
Szczypta szafranu
Oliwa z oliwek i sól
Przygotowanie:
Ważne jest aby kurczak był, dobrze odkostniony i oczyszczony, tak aby był bardziej smaczny, gdy przyjdzie do jego jedzenia. Aby to zrobić, możesz poprosić o to rzeźnika lub zrobić to samemu w kuchni. Tak czy inaczej, po odkostnieniu i oskórowaniu należy go pokroić na małe kwadraty.
W tym samym czasie należy rozgrzać olej w szerokim, głębokim naczyniu do zapiekanek, w którym będziemy kontynuować przepis na risotto z całym kurczakiem. Po rozgrzaniu należy dodać pokrojonego kurczaka, lekko zrumienić, aż zacznie się przypiekać, wyjąć i odstawić.
Aby kontynuować przepis na risotto z kurczakiem, zacznij przygotowywać sofrito. Obierz ząbek czosnku i cebulę i posiekaj oba składniki jak najdrobniej, aby rozpuściły się podczas gotowania. Na tej samej patelni co poprzednio umieścić masło, tak aby się roztopiło. Gdy już się rozpuści, dodaj czosnek i cebulę i smaż, aż wszystko będzie złote, miękkie i scalone.
Następnie należy przygotować ryż. Dodaj go na patelnię i pozwól, by zrumienił się przez dwie, trzy minuty, aż ziarna zaczną robić się przezroczyste. Następnie dodaj szczyptę szafranu i białe wino i pozostaw do zredukowania cieczy na dużym ogniu przez minutę lub dwie, stale mieszając.
W tym momencie w przepisie na risotto z kurczakiem czas dodać bulion. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ klasyczny włoski przepis ostrzega, że aby ryż nie był ani zbyt miękki, ani zbyt twardy, należy dodawać wywar stopniowo, tak aby cały ryż go wchłonął i się nim pożywił. Dlatego na początku wystarczy dodać chochlę wywaru i zacząć mieszać. Po chwili, jak ryż wchłonie trochę wywaru, dodaj kolejną chochlę i tak dalej, po trochu.
Gdy ostatnia ryż będzie gotowy, dodajemy kurczaka. Gdy wszystkie składniki znajdą się w naczyniu, dodajemy odrobinę soli i odstawiamy. Teraz musimy gotować risotto z kurczakiem na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut.
Gdy ryż jest już ugotowany i wchłonął prawie cały wywar, czas na „masło” do risotto. Aby to zrobić, zdejmij patelnię z ognia i dodaj pozostałe masło oraz część parmezanu. W ten sposób otrzymasz pyszne risotto z kurczakiem i parmezanem! Mieszaj energicznie przez kilka minut, aby ser połączył się z risotto, nadając mu nie tylko łagodną konsystencję, ale także dodatkowy smak.
Poznaj również przepis na bardziej tradycyjne risotto verde: https://kuchnia24h.pl/prosty-przepis-na-niesamowite-risotto-verde/