Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Jesteśmy w kuchni żydowskiej
  • Kuchnie świata
  • Kulinaria

Jesteśmy w kuchni żydowskiej

admin 5 czerwca 2021 3 minut czytania

Kuchnia żydowska, to kuchnia prosta, smaczna, pożywna i pełna przypraw zwłaszcza korzennych, lecz także tłusta. Pewne jest jeszcze to, że kuchnia żydowska nie może obejść się bez imbiru i czosnku. Ogólnie Żydzi jedzą mało i nigdy do syta i jedzą tylko wtedy, gdy czują głód. Wyjątek stanowią dni świąteczne.

Ogólnie co nieco o imbirze

Imbir dziś nie rośnie dziko jest wyłącznie rośliną uprawną. Można go hodować nawet w doniczkach. Współcześnie na szeroką skalę uprawiany jest głównie w Indiach, w Chinach i na Jamajce.

Imbir jest warzywem znanym na świecie od tysięcy lat. Popularny jest zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. My Polacy nie jesteśmy raczej przekonani do tej rośliny, choć leżakuje w Polsce na półkach sklepowych. Może dlatego nie przepadamy za nim, że ma lekko gorzki i palący smak oraz dużą zawartość olejków eterycznych co sprawia, że imbir ma specyficzny słodki aromat.

Czym wyróżnia się kuchnia szwedzka?

Cenne właściwości imbiru

Imbir jest uważany za roślinę leczniczą, gdyż wzmacnia odporność organizmu, rozgrzewa, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe, wzmaga apetyt, ułatwia trawienie, dezynfekuje jamę ustną, wspomaga krążenie i przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża cholesterol, jest także afrodyzjakiem. I to nie wszystko, gdyż wspomaga również w przypadku zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, jak i przynosi ulgę w przypadku nudności i wymiotów. Jest wspomagaczem w walce z odchudzaniem poprzez to, że ułatwia trawienie. Wartość imbiru jest następująca: w 100 gramach imbiru znajduje się 80 kalorii. Jest w nim dużo białka, węglowodanów, wody i niewiele tłuszczu.

Imbir niewskazany jest jednak osobom osiadającym problemy z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz cierpiącym na refluks, jak i chorym na hemofilię.

Czosnek w kuchni żydowskiej

Czosnek jest znany na świecie co najmniej od 3 tysięcy lat przed naszą erą. Czosnek jest nie tylko warzywem i przyprawą, lecz również rośliną leczniczą. Początek swój wziął w Azji Środkowej skąd rozprzestrzenił się na cały świat, jako roślina uprawna. Uprawiali go w czasach starożytnych Chińczycy, Izraelici, Arabowie, Egipcjanie, a nawet Rzymianie. O czosnku jest nawet wspomniane w Biblii w Księdze Liczb.

Czosnek w kuchni żydowskiej to jedno z podstawowych warzyw obok imbiru podobnie, jak w kuchni wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego i wschodnioazjatyckiego. Czosnek dodawany jest do potraw gotowanych, smażonych i spożywany na surowo. Zawsze zapewnia zdrowie, odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega wielu innym chorobom. Problemem pozostaje tylko zapach, gdyż czosnek ma silny aromat, który długo utrzymuje się w jamie ustnej.

Cenne właściwości czosnku

Poza tym, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym infekcje wirusowe, to jeszcze chroni przed zgagą, zwiększa wydzielanie żółci, reguluje florę bakteryjną, udrażnia naczynia wieńcowe, zwalcza infekcje dróg moczowych, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru oraz ciśnienie krwi, chroni przed udarem i zawałem, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza zmiany miażdżycowe, a dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym pomaga walczyć z pasożytami, dobrze wpływa też na skórę.

Lecz są również przeciwwskazania, gdyż nie wskazana jest konsumpcja czosnku w przypadku gorączki przy zapaleniu płuc, jak i w przypadku zapalenia nerek, czy zapalenia żołądka.

 

Continue Reading

Poprzedni: Czym wyróżnia się kuchnia szwedzka?
Następny: Kuchnia tatarska w pigułce

Zobacz także

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022

Gotowanie

Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować?

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

admin 23 grudnia 2022
5. Sik Sik Wat Jest to rodzaj makaronu, który towarzyszy wielu etiopskim potrawom. Jest to naprawdę smaczna...
Przeczytaj
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021
Kuchnia w stylu francuskim.

Kuchnia w stylu francuskim.

7 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania
3 minut czytania
  • Pozostałe

Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania

3 stycznia 2023
5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.