Kuchnia żydowska, to kuchnia prosta, smaczna, pożywna i pełna przypraw zwłaszcza korzennych, lecz także tłusta. Pewne jest jeszcze to, że kuchnia żydowska nie może obejść się bez imbiru i czosnku. Ogólnie Żydzi jedzą mało i nigdy do syta i jedzą tylko wtedy, gdy czują głód. Wyjątek stanowią dni świąteczne.

Ogólnie co nieco o imbirze

Imbir dziś nie rośnie dziko jest wyłącznie rośliną uprawną. Można go hodować nawet w doniczkach. Współcześnie na szeroką skalę uprawiany jest głównie w Indiach, w Chinach i na Jamajce.

Imbir jest warzywem znanym na świecie od tysięcy lat. Popularny jest zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. My Polacy nie jesteśmy raczej przekonani do tej rośliny, choć leżakuje w Polsce na półkach sklepowych. Może dlatego nie przepadamy za nim, że ma lekko gorzki i palący smak oraz dużą zawartość olejków eterycznych co sprawia, że imbir ma specyficzny słodki aromat.

Czym wyróżnia się kuchnia szwedzka?

Cenne właściwości imbiru

Imbir jest uważany za roślinę leczniczą, gdyż wzmacnia odporność organizmu, rozgrzewa, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe, wzmaga apetyt, ułatwia trawienie, dezynfekuje jamę ustną, wspomaga krążenie i przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża cholesterol, jest także afrodyzjakiem. I to nie wszystko, gdyż wspomaga również w przypadku zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, jak i przynosi ulgę w przypadku nudności i wymiotów. Jest wspomagaczem w walce z odchudzaniem poprzez to, że ułatwia trawienie. Wartość imbiru jest następująca: w 100 gramach imbiru znajduje się 80 kalorii. Jest w nim dużo białka, węglowodanów, wody i niewiele tłuszczu.

Imbir niewskazany jest jednak osobom osiadającym problemy z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz cierpiącym na refluks, jak i chorym na hemofilię.

Czosnek w kuchni żydowskiej

Czosnek jest znany na świecie co najmniej od 3 tysięcy lat przed naszą erą. Czosnek jest nie tylko warzywem i przyprawą, lecz również rośliną leczniczą. Początek swój wziął w Azji Środkowej skąd rozprzestrzenił się na cały świat, jako roślina uprawna. Uprawiali go w czasach starożytnych Chińczycy, Izraelici, Arabowie, Egipcjanie, a nawet Rzymianie. O czosnku jest nawet wspomniane w Biblii w Księdze Liczb.

Czosnek w kuchni żydowskiej to jedno z podstawowych warzyw obok imbiru podobnie, jak w kuchni wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego i wschodnioazjatyckiego. Czosnek dodawany jest do potraw gotowanych, smażonych i spożywany na surowo. Zawsze zapewnia zdrowie, odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega wielu innym chorobom. Problemem pozostaje tylko zapach, gdyż czosnek ma silny aromat, który długo utrzymuje się w jamie ustnej.

Cenne właściwości czosnku

Poza tym, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym infekcje wirusowe, to jeszcze chroni przed zgagą, zwiększa wydzielanie żółci, reguluje florę bakteryjną, udrażnia naczynia wieńcowe, zwalcza infekcje dróg moczowych, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru oraz ciśnienie krwi, chroni przed udarem i zawałem, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza zmiany miażdżycowe, a dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym pomaga walczyć z pasożytami, dobrze wpływa też na skórę.

Lecz są również przeciwwskazania, gdyż nie wskazana jest konsumpcja czosnku w przypadku gorączki przy zapaleniu płuc, jak i w przypadku zapalenia nerek, czy zapalenia żołądka.