Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnia tatarska w pigułce
  • Kuchnie świata
  • Kulinaria

Kuchnia tatarska w pigułce

admin 6 czerwca 2021
asparagus-2169305_640

W czasie wycieczki po Podlasiu warto skosztować miejscowych specjałów. A że w tej części kraju wciąż można spotkać się z Tatarami, w miejscowych lokalach nie brak rarytasów inspirowanych ich menu. Czym wyróżnia się kuchnia tatarska? Jakie dania są dla niej najbardziej charakterystyczne?

Kuchnia tatarska to przede wszystkim dania mięsne, przy czym Tatarzy- jak na wyznawców islamu przystało – nie jedzą wieprzowiny. W ich menu dominują zatem takiej gatunki mięs, jak wołowina, baranina czy jagnięcina, wielką popularnością cieszą się tu również przepisy na dania z drobiu. Ważną rolę w menu tatarskim zajmuje też nabiał, a przede wszystkim mleko oraz sery (zarówno świeże, jak i suszone). Kuchnia tatarska to również liczne potrawy mączne: gotowane, smażone lub gotowane na parze. I one zaskakują swą różnorodnością. Jakich specjałów warto spróbować na Podlasiu?

Jesteśmy w kuchni żydowskiej

Wielkim powodzeniem w tej części kraju cieszą się kołduny tatarskie, czyli małe pierogi nadziane wołowiną lub baraniną. Wielkim powodzeniem cieszą się też kartoflaniki, czyli gotowane pierogi z farszem przygotowanym z ziemniaków, jajka oraz cebuli. Innym daniem, z którym kojarzona jest kuchnia tatarska, jest banash – pierogi gotowane na parze z farszem z jagnięciny oraz warzyw. Warto też sięgnąć po takie specjały, jak bielusz (duży pieróg z ciasta drożdżowego z farszem z gęsiny i dyni) oraz po tatarską babkę ziemniaczaną, podawana z mięsem wołowym lub baranim. Jednym z najpopularniejszych dań tatarskich jest pierekaczewnik, czyli ciasto makaronowe z mięsem, serem lub jabłkami. A co z tymi, którzy lubią słodkie dania? Ich oczarować może tak znana i ceniona potrawa, jak manty na słodko. Takie pierogi z farszem z białego sera podaje się z jogurtem oraz z sosem owocowym, a że smakują one wybornie, amatorów tego pysznego dania nie brakuje.

Continue Reading

Poprzedni: Jesteśmy w kuchni żydowskiej
Następny: Kuchnia w stylu francuskim.

Zobacz także

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?
  • Kulinaria

Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?

admin 24 listopada 2023

Gotowanie

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj Read more about Jak usunąć skórkę z pomidorów?
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej 1

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem? 7

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa roslinnyburger

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować? food-1209503_640

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj Read more about Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
5 najostrzejszych potraw na świecie 1

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia? Kuchnia arabska

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych 216

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce goulash-3502510_640

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków
  • Pozostałe

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków

admin 21 kwietnia 2025
Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy
  • Pozostałe

Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy

admin 13 stycznia 2025
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.