Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Jesteśmy w kuchni żydowskiej
  • Kuchnie świata
  • Kulinaria

Jesteśmy w kuchni żydowskiej

admin 5 czerwca 2021
ingredients-498199_640

Kuchnia żydowska, to kuchnia prosta, smaczna, pożywna i pełna przypraw zwłaszcza korzennych, lecz także tłusta. Pewne jest jeszcze to, że kuchnia żydowska nie może obejść się bez imbiru i czosnku. Ogólnie Żydzi jedzą mało i nigdy do syta i jedzą tylko wtedy, gdy czują głód. Wyjątek stanowią dni świąteczne.

Ogólnie co nieco o imbirze

Imbir dziś nie rośnie dziko jest wyłącznie rośliną uprawną. Można go hodować nawet w doniczkach. Współcześnie na szeroką skalę uprawiany jest głównie w Indiach, w Chinach i na Jamajce.

Imbir jest warzywem znanym na świecie od tysięcy lat. Popularny jest zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. My Polacy nie jesteśmy raczej przekonani do tej rośliny, choć leżakuje w Polsce na półkach sklepowych. Może dlatego nie przepadamy za nim, że ma lekko gorzki i palący smak oraz dużą zawartość olejków eterycznych co sprawia, że imbir ma specyficzny słodki aromat.

Czym wyróżnia się kuchnia szwedzka?

Cenne właściwości imbiru

Imbir jest uważany za roślinę leczniczą, gdyż wzmacnia odporność organizmu, rozgrzewa, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe, wzmaga apetyt, ułatwia trawienie, dezynfekuje jamę ustną, wspomaga krążenie i przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża cholesterol, jest także afrodyzjakiem. I to nie wszystko, gdyż wspomaga również w przypadku zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, jak i przynosi ulgę w przypadku nudności i wymiotów. Jest wspomagaczem w walce z odchudzaniem poprzez to, że ułatwia trawienie. Wartość imbiru jest następująca: w 100 gramach imbiru znajduje się 80 kalorii. Jest w nim dużo białka, węglowodanów, wody i niewiele tłuszczu.

Imbir niewskazany jest jednak osobom osiadającym problemy z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz cierpiącym na refluks, jak i chorym na hemofilię.

Czosnek w kuchni żydowskiej

Czosnek jest znany na świecie co najmniej od 3 tysięcy lat przed naszą erą. Czosnek jest nie tylko warzywem i przyprawą, lecz również rośliną leczniczą. Początek swój wziął w Azji Środkowej skąd rozprzestrzenił się na cały świat, jako roślina uprawna. Uprawiali go w czasach starożytnych Chińczycy, Izraelici, Arabowie, Egipcjanie, a nawet Rzymianie. O czosnku jest nawet wspomniane w Biblii w Księdze Liczb.

Czosnek w kuchni żydowskiej to jedno z podstawowych warzyw obok imbiru podobnie, jak w kuchni wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego i wschodnioazjatyckiego. Czosnek dodawany jest do potraw gotowanych, smażonych i spożywany na surowo. Zawsze zapewnia zdrowie, odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega wielu innym chorobom. Problemem pozostaje tylko zapach, gdyż czosnek ma silny aromat, który długo utrzymuje się w jamie ustnej.

Cenne właściwości czosnku

Poza tym, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym infekcje wirusowe, to jeszcze chroni przed zgagą, zwiększa wydzielanie żółci, reguluje florę bakteryjną, udrażnia naczynia wieńcowe, zwalcza infekcje dróg moczowych, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru oraz ciśnienie krwi, chroni przed udarem i zawałem, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza zmiany miażdżycowe, a dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym pomaga walczyć z pasożytami, dobrze wpływa też na skórę.

Lecz są również przeciwwskazania, gdyż nie wskazana jest konsumpcja czosnku w przypadku gorączki przy zapaleniu płuc, jak i w przypadku zapalenia nerek, czy zapalenia żołądka.

 

Continue Reading

Poprzedni: Czym wyróżnia się kuchnia szwedzka?
Następny: Kuchnia tatarska w pigułce

Zobacz także

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?
  • Kulinaria

Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?

admin 24 listopada 2023

Gotowanie

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj Read more about Jak usunąć skórkę z pomidorów?
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej 1

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem? 7

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa roslinnyburger

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować? food-1209503_640

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj Read more about Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
5 najostrzejszych potraw na świecie 1

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia? Kuchnia arabska

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych 216

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce goulash-3502510_640

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków
  • Pozostałe

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków

admin 21 kwietnia 2025
Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy
  • Pozostałe

Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy

admin 13 stycznia 2025
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.