Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Korzyści zdrowotne rabarbaru
  • Kulinaria

Korzyści zdrowotne rabarbaru

admin 22 sierpnia 2022 2 minut czytania

Rabarbar jest rośliną jadalną, która znalazła zastosowanie również w celach leczniczych, gdyż ma silne działanie pobudzające i poprawiające trawienie, stosowana głównie w leczeniu zaparć, gdyż zawiera sennozydy, które zapewniają efekt przeczyszczający.

Roślina ta ma kwaśny i lekko słodki smak, dlatego na ogół spożywa się ją gotowaną lub jako składnik niektórych przetworów kulinarnych. Częścią rabarbaru wykorzystywaną do spożycia jest łodyga, gdyż liście mogą spowodować poważne zatrucie, gdyż zawierają kwas szczawiowy.

Jak spożywać rabarbar?

Rabarbar można jeść na surowo, gotować, pić jako herbatę lub dodawać do przepisów, takich jak ciasta i dżemy. Spożywanie go ugotowanego pozwala zmniejszyć zawartość kwasu szczawiowego o 30-87%. Jeśli rabarbar zostanie umieszczony w bardzo zimnym miejscu, takim jak zamrażarka, kwas szczawiowy może migrować z liści do łodygi.. Należy więc zawsze pamiętać, że rabarbar należy przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lekkim chłodzie. Przepis na pyszne crumble z rabarbarem znajdziesz w tym linku.

Główne korzyści

Spożywanie rabarbaru może zapewnić kilka korzyści zdrowotnych, w tym:

  • Poprawa zdrowia oczu, ponieważ zawiera luteinę, przeciwutleniacz, który chroni plamkę żółtą oczu;
  • Zapobieganie chorobom układu krążenia dzięki zawartości błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach oraz antyoksydantów, które zapobiegają miażdżycy;
  • Pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawa krążenie krwi, ponieważ ma przeciwutleniacze, które zapewniają działanie przeciwzapalne i rabarbar jest bogaty w potas, minerał, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, sprzyjając przechodzeniu krwi przez tętnice;
  • Poprawia zdrowie skóry i zapobiega powstawaniu pryszczy, ponieważ jest bogaty w witaminę A;
  • Może zapobiegać nowotworom, ponieważ zawiera antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym przez powstawanie wolnych rodników;
  • Może sprzyjać utracie wagi, ponieważ jest niskokaloryczny;
  • Wzmacnia układ odpornościowy, będąc bogatym w selen i witaminę C;
  • Łagodzi objawy menopauzy, ponieważ zawiera fitosterole, które pomagają zmniejszyć uderzenia gorąca.
  • Pomaga zachować zdrowie mózgu, ponieważ rabarbar jest nie tylko bogaty w przeciwutleniacze, ale także zawiera selen i cholinę, które pomagają poprawić pamięć i zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak Alzheimer lub demencja.

Należy wspomnieć, że korzyści te znajdują się w łodydze rabarbaru, ponieważ jego liście są bogate w kwas szczawiowy, substancję, która może powodować poważne problemy zdrowotne, ponieważ spożywana w dużych ilościach może być toksyczna i mieć działanie żrące, jej dawka śmiertelna wynosi od 10 do 25 g w zależności od wieku.

 

 

Continue Reading

Poprzedni: Planujesz otworzyć lokal fast food? Zobacz gdzie się zaopatrzyć
Następny: Jakie są odmiany herbaty?

Zobacz także

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
Jak zrobić puree w zielonego groszku?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Jak zrobić puree w zielonego groszku?

22 grudnia 2022

Gotowanie

Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować?

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

admin 23 grudnia 2022
5. Sik Sik Wat Jest to rodzaj makaronu, który towarzyszy wielu etiopskim potrawom. Jest to naprawdę smaczna...
Przeczytaj
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021
Kuchnia w stylu francuskim.

Kuchnia w stylu francuskim.

7 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania
3 minut czytania
  • Pozostałe

Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania

3 stycznia 2023
5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.