Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Jak zrobić puree w zielonego groszku?
  • Kulinaria

Jak zrobić puree w zielonego groszku?

admin 22 grudnia 2022 2 minut czytania

Puree z zielonego groszku to łatwy przepis. Idealny do uzupełnienia każdego dania mięsnego lub rybnego, dodając błonnik i witaminy.

Właściwości odżywcze grochu

Groch to roślina strączkowa z tej samej rodziny co ciecierzyca. Świeży groszek dostarcza od 70 do 85 kalorii, w zależności od wielkości. Jest bogaty w witaminę A i beta-karoten. Ma też witaminę C, wapń i magnez. Groszek jest źródłem błonnika, ponieważ ma 5 gramów na porcję. Pełne informacje o właściwościach zielonego groszku znajdziesz tutaj. Rośliny strączkowe zawierają polifenole, takie jak kumestrol, który ma korzystne właściwości w profilaktyce raka żołądka.

Przepis na puree z zielonego groszku

Składniki:

  • 500 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • Szczypta kminku
  • 1 łyżeczka masła (lub oliwy z oliwek dla wegan)
  • 500 ml bulionu z kurczaka (lub bulionu warzywnego dla wegan)
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka odparowanego mleka lub lekkiej śmietany (weganie mogą dodać mleko kokosowe)

Przed przygotowaniem

Jeśli robisz puree dla dzieci, nie dodawaj soli i pieprzu, ponieważ nie jest to zalecane. Sól, ponieważ pediatrzy zalecają nie dodawać soli do posiłkó dzieci, pieprz może im nie odpowiadać. W przepisie dla wygody używamy mrożonego groszku, ale ze świeżym groszkiem puree jest jeszcze smaczniejsze.  Jeśli użyjesz świeżego groszku, będziesz musiała go oczyścić, a następnie ugotować w szybkowarze lub tradycyjnym garnku.

Przygotowanie

Przygotuj garnek z wodą i solą, gdy się zagotuje dodaj mrożony groszek prosto z torebki, bez rozmrażania. Gotuj przez 4-6 minut, w zależności od wielkości, ja zwykle gotuję je przez 5 minut i są w porządku. Pilnuj czasu gotowania za pomocą kuchennego timera i spróbuj grochu po 4 minutach, jeśli uznasz, że tekstura jest w porządku, wyłącz ogień. Zostaw groszek do odsączenia.

Cebulę pokrój bardzo drobno, a czosnek na duże kawałki. Przygotuj patelnię i dodaj masło na małym ogniu, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez około dwie minuty, aż staną się półprzezroczyste.

Na patelnię dodaj odsączony groszek, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyłączamy ogień i dodajemy łyżkę odparowanego mleka lub śmietany. Weganie mogą dodać łyżkę mleka kokosowego, które również ma kremową konsystencję. Następnie należy wymieszać i odstawić na kilka minut.

Zawartość patelni przelej do dzbanka blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj wywar z kurczaka w zależności od pożądanej konsystencji; jeśli lubisz gęstsze, dodaj mniej wywaru.

Przy podawaniu można dodać trochę startego sera, albo kawałki tofu lub ziarna sezamu.

Continue Reading

Poprzedni: Jakie są odmiany herbaty?
Następny: Jak usunąć skórkę z pomidorów?

Zobacz także

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
Jakie są odmiany herbaty?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Jakie są odmiany herbaty?

29 sierpnia 2022

Gotowanie

Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować?

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

admin 23 grudnia 2022
5. Sik Sik Wat Jest to rodzaj makaronu, który towarzyszy wielu etiopskim potrawom. Jest to naprawdę smaczna...
Przeczytaj
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021
Kuchnia w stylu francuskim.

Kuchnia w stylu francuskim.

7 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania
3 minut czytania
  • Pozostałe

Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania

3 stycznia 2023
5 najostrzejszych potraw na świecie
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.