Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Jak usunąć skórkę z pomidorów?
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
13

Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne sposoby jego przyrządzania czynią go idealnym sprzymierzeńcem do towarzyszenia wielu potrawom lub do przygotowywania sosów. Ale czy wiesz, jak je łatwo obrać?

Istnieją pokarmy, które są niezbędne w każdym daniu, wiele z nich, jak np. pomidory, dostarcza wielu składników odżywczych i nadaje nutę smaku, którą trudno porównać. Czasami, zwłaszcza gdy chcemy zrobić sosy lub stir-fry, skórka, która pokrywa pomidora może nam trochę popsuć przygotowanie. Z tego powodu pokazujemy, jak łatwo obrać pomidory. Przepisy na dania z pomidorów znajdziesz w http://www.dlasmakosza.pl

Obieranie pomidorów w mikrofalówce

Do obrania pomidorów możemy użyć mikrofalówki. Dzięki niej można osiągnąć bardzo szybkie efekty w ciągu zaledwie kilku minut. Oto jak możesz to zrobić, wykonując poniższe kroki:

  • Pomidory, które chcesz obrać, ułóż na desce i zrób krzyżyk w skórce na dole pomidora. Umieść je na talerzu tak, aby wykonany znak był skierowany do góry.
  • Następnie włóż je do mikrofalówki i ustaw na maksymalną moc na półtorej minuty.
  • Po tym czasie wyjmij je i obierz ciągnąc za każdy z rogów skórki, która została po zrobieniu krzyża. Skórka za chwilę zejdzie, a Ty możesz je wykorzystać do dowolnego dania.

Używanie wrzącej wody

Być może metoda blanszowania za pomocą wrzącej wody jest jedną z najczęściej stosowanych i znanych przy obieraniu pomidorów. Jest to skuteczny sposób i pomaga w bardzo prosty sposób zejść skórce z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj poniższe kroki:

  • Postaw rondel na maksymalnym ogniu z wodą, aż się zagotuje. W trakcie tego procesu umieść zimną wodę w innym pojemniku. Możesz też użyć kostek lodu, aby kontrast temperaturowy między nimi był znacznie większy. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielić skórkę pomidora od miąższu.
  • Przed zanurzeniem w wodzie, ułóż pomidory na desce i zrób u podstawy nacięcie w kształcie krzyża.
  • Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej pomidory i pozostaw na 20-30 sekund. Musisz być szybki i nie przekroczyć limitu czasu, w przeciwnym razie pomidory zaczną się gotować.
  • Za pomocą skimmera wyjmij pomidory z wrzątku i dodaj je do zimnej wody. Odstawić na kilka minut, aby kontrast temperaturowy zaczął działać.
  • Po upływie tego czasu należy przytrzymać skórę w miejscu, gdzie jest otwarta i całkowicie ją usunąć.

Continue Reading

Poprzedni: Ręczniki papierowe – ich rodzaje i popularne miejsca zastosowania
Następny: Jakie są najostrzejsze przyprawy?

Zobacz także

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?
  • Kulinaria

Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?

admin 24 listopada 2023

Gotowanie

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj Read more about Jak usunąć skórkę z pomidorów?
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej 1

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem? 7

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa roslinnyburger

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować? food-1209503_640

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj Read more about Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
5 najostrzejszych potraw na świecie 1

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia? Kuchnia arabska

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych 216

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce goulash-3502510_640

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków
  • Pozostałe

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków

admin 21 kwietnia 2025
Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy
  • Pozostałe

Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy

admin 13 stycznia 2025
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.