
Które przyprawy są najostrzejsze? To jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród miłośników jedzenia. I choć jest to smak, od którego wiele osób stroni, jest wiele osób, które uwielbiają ostre przyprawy. Rodzaje przypraw, które są ostre są dość obszerne. Zastosowanie tego typu składnika jest bardzo różnorodne, ponieważ wykorzystuje się go do różnych potraw, niezależnie od tego, czy jest on kluczowym elementem w przepisie, czy też chcemy nadać potrawie inny akcent. Pewne jest to, że pikantny smak nie pozostawia nikogo obojętnym.
Pieprz cayenne
Cayenne, to ostra przyprawa, która jest powszechnie stosowana jako zamiennik papryki chili. Stosuje się go w wielu potrawach, od sosów i gulaszów po owoce morza i mięsa. Jest to niewątpliwie jedna z najostrzejszych przypraw.
Jest niewielkich rozmiarów i ma czerwonawy kolor. Powinny być stosowane oszczędnie i ważne jest, aby dokładnie umyć ręce po jego użyciu, ponieważ może spowodować pieczenie, jeśli dotkniesz oczu lub innych powierzchni ciała. Czy jedzenie tak pikantnych potraw jest szkodliwe? Sprawdź: https://www.raczej.pl/czy-jedzenie-pikantnych-potraw-jest-szkodliwe-8-korzysci-z-ostrej-diety
Papryczki chili
Papryka chili to rodzaj papryki, która jest kolejną z ostrych przypraw. Istnieją różne odmiany papryczek chili, co sprawia, że różnią się one stopniem ostrości. Niektóre są bardziej intensywne niż inne. Można je stosować do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs, sosów, a także do ryb czy mięsa. Papryczki chili są większe niż cayenne, a ich czerwony kolor jest znacznie bardziej intensywny. Jest to przyprawa dla miłośników ostrych przypraw.
Czarny pieprz
Czarny pieprz to przyprawa dla tych, którzy uwielbiają pikantne dania. Pieprz ten można znaleźć zarówno w ziarnach, jak i mielony i choć prawdą jest, że nie jest on nadmiernie ostry, to w porównaniu z innymi przyprawami, smak jaki pozostawia jest intensywny.
Jest to niedojrzały owoc drzewa Piper Nigrum. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, stosowana w gastronomii większości kultur. Jego jagody są okrągłe, mają czarny kolor i bardzo charakterystyczny aromat. Ma pikantny smak, który zachwyca tych, którzy go próbują. Do jego najpopularniejszych zastosowań należą sosy, gulasze, zapiekanki, buliony…
Która pieprz jest najostrzejszy?
Czarny pieprz jest najostrzejszym pieprzem. Następny jest zielony pieprz, a biały jest znacznie łagodniejszy. W rzeczywistości biały pieprz prawie w ogóle nie jest pikantny. Następnie są inne pieprze, takie jak pieprz syczuański, ziele angielskie czy różowy pieprz, które nie pochodzą z tej samej rośliny, choć niektóre z nich mogą być lekko ostre, choć nie wszystkie.