Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Im starsze wino tym lepsze. Mit czy rzeczywistość?
  • Kulinaria

Im starsze wino tym lepsze. Mit czy rzeczywistość?

admin 5 listopada 2021 2 minut czytania

Na pewno nie raz słyszałeś typowe zdanie „jesteś jak wino”, nawiązujące do tego, że z biegiem lat stajesz się coraz lepszy lub piękniejszy, ale czy rzeczywiście tak jest? Jeszcze kilka lat temu istniało głęboko zakorzenione przekonanie, że wina powinny być pozostawione do leżakowania, ponieważ w ten sposób „będą lepsze”, ale stopniowo to twierdzenie zostało obalone. To wino, które chciałeś zachować na specjalną okazję, może nie być tak dobre, jak myślisz, ponieważ możesz się zdziwić, kiedy go spróbujesz. Do nosa dotrze zapach octu, a kwaśny smak zawładnie podniebieniem.

Dlaczego tak się dzieje?

Przydatność wina do spożycia zależy od ilości taniny, elementu obecnego w skórkach winogron, który daje mu kwasowość i cierpkość, a także daje mu większą zdolność do starzenia się. Nawet poziom cukru w winie pozwala na jego dłuższe przechowywanie. Jeśli więc kupimy wino z dobrym ładunkiem garbnikowym, czy to z powodu jego starzenia się w drewnie, czy z powodu użytej odmiany, będziemy mogli trzymać je nieco dłużej, tak, jak najlepsze wina słodkie. Lubisz wino? Odwiedź święto wina

Ponadto ważne jest, aby wspomnieć, że wino jest produktem żywym, więc ciągle się zmienia w całym swoim życiu i dlatego nie powinno być traktowane jak każdy inny płyn, ale z wielką ostrożnością podczas przechowywania go tak, żeby było zachowane w najlepszy sposób.

Rozważania:

a) Temperatura: Wystawienie wina na działanie wysokich temperatur może spowodować drugą fermentację wina generującą winne nuty. Zaleca się utrzymywanie produktu w temperaturze od 10º – 15º jako minimum i od 17º – 20º jako maksimum.

b) Wilgotność: Idealna wilgotność wynosi 70%, ponieważ zapobiegnie to tworzeniu się grzybów na korku, a jednocześnie nie dopuści do jego wyschnięcia, zapobiegając w ten sposób przedostawaniu się większej ilości tlenu do butelki i ewentualnemu tworzeniu się grzybów z powodu szybkiego rozwoju produktu.

c) Wentylacja: W związku z powyższym, miejsce musi mieć dobrą wentylację, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci, a tym samym grzybów.

d) Oświetlenie: Najlepiej, aby miejsce to było ciemne. Światło szkodzi winu i dlatego butelki są zazwyczaj ciemne, a nie przezroczyste.

e) Nachylenie: Jeśli butelka wina jest zakorkowana z naturalnego korka, to jest bardzo ważne, żeby była przechowywana w pozycji poziomej tak, żeby korek pozostawał wilgotny, unikając sytuacji, że płyn wychodzi i powietrze wchodzi, utleniając zawartość. W przypadku tych, które mają syntetyczne korki, szkło lub zakrętkę nie jest to konieczne.

Continue Reading

Poprzedni: Jak wybrać najlepszych dostawców do gastronomii?
Następny: Planujesz otworzyć lokal fast food? Zobacz gdzie się zaopatrzyć

Zobacz także

Santoku: Wszechstronne narzędzie kuchenne z Kraju Kwitnącej Wiśni
2 minut czytania
  • Kulinaria

Santoku: Wszechstronne narzędzie kuchenne z Kraju Kwitnącej Wiśni

7 czerwca 2023
Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023

Gotowanie

Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować?

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj
5 najostrzejszych potraw na świecie

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
2 minut czytania
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

18 września 2023
Santoku: Wszechstronne narzędzie kuchenne z Kraju Kwitnącej Wiśni
2 minut czytania
  • Kulinaria

Santoku: Wszechstronne narzędzie kuchenne z Kraju Kwitnącej Wiśni

7 czerwca 2023
Jakie są najostrzejsze przyprawy?
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Jakie są najostrzejsze przyprawy?

24 stycznia 2023
Jak usunąć skórkę z pomidorów?
2 minut czytania
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

12 stycznia 2023
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.