Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne sposoby jego przyrządzania czynią go idealnym sprzymierzeńcem do towarzyszenia wielu potrawom lub do przygotowywania sosów. Ale czy wiesz, jak je łatwo obrać?
Istnieją pokarmy, które są niezbędne w każdym daniu, wiele z nich, jak np. pomidory, dostarcza wielu składników odżywczych i nadaje nutę smaku, którą trudno porównać. Czasami, zwłaszcza gdy chcemy zrobić sosy lub stir-fry, skórka, która pokrywa pomidora może nam trochę popsuć przygotowanie. Z tego powodu pokazujemy, jak łatwo obrać pomidory. Przepisy na dania z pomidorów znajdziesz w http://www.dlasmakosza.pl
Obieranie pomidorów w mikrofalówce
Do obrania pomidorów możemy użyć mikrofalówki. Dzięki niej można osiągnąć bardzo szybkie efekty w ciągu zaledwie kilku minut. Oto jak możesz to zrobić, wykonując poniższe kroki:
- Pomidory, które chcesz obrać, ułóż na desce i zrób krzyżyk w skórce na dole pomidora. Umieść je na talerzu tak, aby wykonany znak był skierowany do góry.
- Następnie włóż je do mikrofalówki i ustaw na maksymalną moc na półtorej minuty.
- Po tym czasie wyjmij je i obierz ciągnąc za każdy z rogów skórki, która została po zrobieniu krzyża. Skórka za chwilę zejdzie, a Ty możesz je wykorzystać do dowolnego dania.
Używanie wrzącej wody
Być może metoda blanszowania za pomocą wrzącej wody jest jedną z najczęściej stosowanych i znanych przy obieraniu pomidorów. Jest to skuteczny sposób i pomaga w bardzo prosty sposób zejść skórce z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj poniższe kroki:
- Postaw rondel na maksymalnym ogniu z wodą, aż się zagotuje. W trakcie tego procesu umieść zimną wodę w innym pojemniku. Możesz też użyć kostek lodu, aby kontrast temperaturowy między nimi był znacznie większy. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielić skórkę pomidora od miąższu.
- Przed zanurzeniem w wodzie, ułóż pomidory na desce i zrób u podstawy nacięcie w kształcie krzyża.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej pomidory i pozostaw na 20-30 sekund. Musisz być szybki i nie przekroczyć limitu czasu, w przeciwnym razie pomidory zaczną się gotować.
- Za pomocą skimmera wyjmij pomidory z wrzątku i dodaj je do zimnej wody. Odstawić na kilka minut, aby kontrast temperaturowy zaczął działać.
- Po upływie tego czasu należy przytrzymać skórę w miejscu, gdzie jest otwarta i całkowicie ją usunąć.