Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Jak zrobić puree w zielonego groszku?
  • Kulinaria

Jak zrobić puree w zielonego groszku?

admin 22 grudnia 2022
11

Puree z zielonego groszku to łatwy przepis. Idealny do uzupełnienia każdego dania mięsnego lub rybnego, dodając błonnik i witaminy.

Właściwości odżywcze grochu

Groch to roślina strączkowa z tej samej rodziny co ciecierzyca. Świeży groszek dostarcza od 70 do 85 kalorii, w zależności od wielkości. Jest bogaty w witaminę A i beta-karoten. Ma też witaminę C, wapń i magnez. Groszek jest źródłem błonnika, ponieważ ma 5 gramów na porcję. Pełne informacje o właściwościach zielonego groszku znajdziesz tutaj. Rośliny strączkowe zawierają polifenole, takie jak kumestrol, który ma korzystne właściwości w profilaktyce raka żołądka.

Przepis na puree z zielonego groszku

Składniki:

  • 500 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • Szczypta kminku
  • 1 łyżeczka masła (lub oliwy z oliwek dla wegan)
  • 500 ml bulionu z kurczaka (lub bulionu warzywnego dla wegan)
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka odparowanego mleka lub lekkiej śmietany (weganie mogą dodać mleko kokosowe)

Przed przygotowaniem

Jeśli robisz puree dla dzieci, nie dodawaj soli i pieprzu, ponieważ nie jest to zalecane. Sól, ponieważ pediatrzy zalecają nie dodawać soli do posiłkó dzieci, pieprz może im nie odpowiadać. W przepisie dla wygody używamy mrożonego groszku, ale ze świeżym groszkiem puree jest jeszcze smaczniejsze.  Jeśli użyjesz świeżego groszku, będziesz musiała go oczyścić, a następnie ugotować w szybkowarze lub tradycyjnym garnku.

Przygotowanie

Przygotuj garnek z wodą i solą, gdy się zagotuje dodaj mrożony groszek prosto z torebki, bez rozmrażania. Gotuj przez 4-6 minut, w zależności od wielkości, ja zwykle gotuję je przez 5 minut i są w porządku. Pilnuj czasu gotowania za pomocą kuchennego timera i spróbuj grochu po 4 minutach, jeśli uznasz, że tekstura jest w porządku, wyłącz ogień. Zostaw groszek do odsączenia.

Cebulę pokrój bardzo drobno, a czosnek na duże kawałki. Przygotuj patelnię i dodaj masło na małym ogniu, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez około dwie minuty, aż staną się półprzezroczyste.

Na patelnię dodaj odsączony groszek, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyłączamy ogień i dodajemy łyżkę odparowanego mleka lub śmietany. Weganie mogą dodać łyżkę mleka kokosowego, które również ma kremową konsystencję. Następnie należy wymieszać i odstawić na kilka minut.

Zawartość patelni przelej do dzbanka blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj wywar z kurczaka w zależności od pożądanej konsystencji; jeśli lubisz gęstsze, dodaj mniej wywaru.

Przy podawaniu można dodać trochę startego sera, albo kawałki tofu lub ziarna sezamu.

Continue Reading

Poprzedni: Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej
Następny: 5 najostrzejszych potraw na świecie

Zobacz także

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?
  • Kulinaria

Mobilna gastronomia — co można w niej sprzedawać?

admin 24 listopada 2023

Gotowanie

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj Read more about Jak usunąć skórkę z pomidorów?
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej 1

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem? 7

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa roslinnyburger

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować? food-1209503_640

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj Read more about Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
5 najostrzejszych potraw na świecie 1

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia? Kuchnia arabska

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych 216

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce goulash-3502510_640

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków
  • Pozostałe

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków

admin 21 kwietnia 2025
Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy
  • Pozostałe

Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy

admin 13 stycznia 2025
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.