Skip to content
grupabaalbek.pl

grupabaalbek.pl

Blog kulinarny i najlepsze przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej
  • Gotowanie

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

admin 15 grudnia 2022
1

Pierwszym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas gotowania mięsa jest bezpieczeństwo żywności. Oprócz przechowywania go w lodówce lub zamrożonego przed gotowaniem, mięso musi być dobrze obrobione termiczne (ale nie spalone lub zwęglone), aby uniknąć ryzyka spożycia bakterii, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Surowe mięso zawiera własne mikroorganizmy zwierzęcia, z których większość jest niszczona przez ciepło gotowania. W celu zredukowania mikroorganizmów do minimum, wnętrze mięsa musi osiągnąć 70 ºC. Poniższy artykuł wyjaśnia, jakie są najbardziej zalecane metody gotowania wołowiny.

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

Smażenie

Smażenie ma potencjalną korzyść: jeśli gotowanie rozpoczyna się na dużym ogniu, na mięsie tworzy się powierzchniowa skorupa, która lepiej zachowuje składniki odżywcze mięsa i powoduje, że mięso jest bardziej soczyste i smaczne. Wypróbuj tagine z wołowiny, jeśli szukasz dobrego przepisu na smaczne i soczyste mięso.

Gotowanie na parze, gotowanie lub duszenie

Natomiast gotowanie na parze, gotowanie lub duszenie (metody gotowania w temperaturze do 100°C, ale przez dłuższy czas) powoduje większą utratę niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Mięso pieczone

Zaleca się również pieczenie (metoda gotowania polegająca na podniesieniu powierzchni potrawy do temperatury 200°C, ale bez bezpośredniego płomienia), chyba że do jej przygotowania użyto dużej ilości tłuszczu.

To samo dotyczy gotowania w mikrofalówce (która generuje drgania cząsteczek wody, co wytwarza ciepło). Im mniej tłuszczu użyto do przygotowania dania, tym lepiej.

Grille lub opiekacze

Grillowanie, choć są bardzo praktycznymi technikami gotowania, które dobrze sprawdzają się podczas zajęć i spotkań na świeżym powietrzu, wytwarzają temperatury do 400°C, co nie jest zalecane.

Te metody gotowania, które czasami wykorzystują bezpośredni płomień do gotowania żywności, generują potencjalnie rakotwórcze związki chemiczne, w tym produkty zwane „wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi” (PAH). Te substancje chemiczne są bardzo szkodliwe dla zdrowia i potencjalnie rakotwórcze.

Okazuje się, jak wskazuje badanie przeprowadzone przez Światowy Fundusz Badań nad Rakiem, że rodzaj drewna używanego do żaru może być również ważnym czynnikiem w produkcji substancji chemicznych, które zanieczyszczają żywność. Twarde drewno, takie jak dąb i orzech, pali się czysto i jest bardziej polecane.

Wskazane jest również usunięcie widocznego tłuszczu i wstępne obgotowanie mięs w mikrofalówce lub piekarniku przed grillowaniem, aby skrócić czas gotowania i powstawanie niepożądanych związków.

Continue Reading

Poprzedni: Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?
Następny: Jak zrobić puree w zielonego groszku?

Zobacz także

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
7
  • Gotowanie

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

admin 16 listopada 2022
roslinnyburger
  • Gotowanie

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

admin 22 czerwca 2021

Gotowanie

13
  • Gotowanie
  • Kulinaria

Jak usunąć skórkę z pomidorów?

admin 12 stycznia 2023
Jednym ze składników, którego prawie nigdy nie brakuje w wielu przepisach naszej gastronomii jest pomidor, ponieważ różne...
Przeczytaj Read more about Jak usunąć skórkę z pomidorów?
Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej 1

Wołowina: najbardziej zalecane metody obróbki termicznej

15 grudnia 2022
Jak przyrządzić risotto z kurczakiem? 7

Jak przyrządzić risotto z kurczakiem?

16 listopada 2022
Burgery nie tylko dla miłośników mięsa roslinnyburger

Burgery nie tylko dla miłośników mięsa

22 czerwca 2021
Jak nauczyć się gotować? food-1209503_640

Jak nauczyć się gotować?

3 czerwca 2021

Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
  • Kuchnie świata

Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę

admin 18 września 2023
Zakochanie się w włoskich deserach to prosta sprawa. Są kuszące, pełne smaku, a przede wszystkim stanowią połączenie...
Przeczytaj Read more about Kulinarne Tajemnice Włoskich Deserów: Składniki, które Robią Różnicę
5 najostrzejszych potraw na świecie 1

5 najostrzejszych potraw na świecie

23 grudnia 2022
Kuchnia arabska – co ją wyróżnia? Kuchnia arabska

Kuchnia arabska – co ją wyróżnia?

15 września 2022
Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych 216

Wykwintna kuchnia restauracji kasynowych

10 czerwca 2021
Kuchnia węgierska w pigułce goulash-3502510_640

Kuchnia węgierska w pigułce

8 czerwca 2021

Mogłeś przegapić

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków
  • Pozostałe

Nadzienia cukiernicze, czyli niezbędny dodatek do wypieków

admin 21 kwietnia 2025
Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł
  • Kulinaria

Co można zaoferować swoim podwładnym na prezent? Słodki pomysł

admin 21 kwietnia 2025
kiszona_kapusta1
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Kiszona kapusta – poznaj zdrowotne właściwości kiszonek

admin 14 stycznia 2025
Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy
  • Pozostałe

Zalety korzystania z wypożyczalni gastronomicznej na eventy

admin 13 stycznia 2025
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Kuchnie świata
  • Gotowanie
  • Pozostałe
  • O nas
  • Kontakt
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.