5. Sik Sik Wat
Jest to rodzaj makaronu, który towarzyszy wielu etiopskim potrawom. Jest to naprawdę smaczna pasta, która sprawia, że dania są o wiele bardziej aromatyczne. Pasta ta służy głównie do aromatyzowania gulaszu z kurczaka i mięsa.
Pastę robi się z chilli, kozieradki i papryki. Dzięki temu wszystkie dania są naprawdę smaczne, a co za tym idzie, gastronomia tego kraju jest bardzo egzotyczna. Jeśli użyje się bardzo ostrych papryczek chilli, danie staje się po prostu niesamowite.
4. Sichuan Stew
Jeśli poznasż kuchnię azjatycką, zauważysz, że pieprz syczuański jest szeroko stosowany w azjatyckich pikantnych potrawach. Z tego powodu jest najważniejszym składnikiem tych odmiany gulaszu.
Gulasz syczuański przyrządza się z surowych kawałków mięsa, czosnku, cebuli, warzyw i bulionu z pieprzem syczuańskim.
Danie to można zjeść w całej Azji, choć najważniejszym krajem jest Mongolia. Dla wielu osób jest to najbardziej pikantne danie w Azji. Nie jest to danie łatwe do zjedzenia, choć jest naprawdę smaczne.
3. Kurczak Jerk
Teraz piszemy o naprawdę typowym jamajskim daniu. Dla wielu osób jest to prawdziwy przysmak, ale dla wielu innych prawdziwe piekło. Ma jeden z najwyższych poziomów ostrości na świecie, co sprawia, że niełatwo się cieszyć tą potrawą.
Do dania wykorzystuje się grillowanego kurczaka marynowanego w bazie z ziela angielskiego i papryki Scotch Bonnet.
W zależności od restauracji, do której pójdziesz, ostrość będzie się różniła. Z reguły jednak, jeśli zdecydujemy się na tradycyjne danie, powinniśmy wiedzieć, że jest ono naprawdę pikantne. Często tradycyjnie kurczakowi towarzyszy ryż, fasola lub plantany.
2. Thai Pepper Steak
Kolejne z najbardziej pikantnych dań na świecie powstaje w Tajlandii. Kraj ten ma bardzo pikantne potrawy i jest to prawdopodobnie najbardziej pikantne danie w Tajlandii.
Danie to tak naprawdę wołowina, chilli, pędy bambusa, zioła, cebul, mięta i bazylia. Czasami można do dołączyć także soję i rybę, ale to zależy od przepisu szefa kuchni. Istotne jest to, że do dania dołączony jest sos z chilli bird’s eye. Ten sos jest naprawdę ostry i dlatego jest drugą najostrzejszą potrawą na świecie.
1. Phaal Curry
Najostrzejszą potrawą na świecie jest Phaal Curry. To danie można bez problemu znaleźć w każdym większym indyjskim mieście. Jeśli będziecie podróżować do tego kraju, nie wahajcie się i spróbujcie tego dania. Jest po prostu spektakularne, ale poziom ostrości jest super wysoki. Czy jedzenie tak ostrych potraw jest szkodliwe? Dowiedz się: https://www.raczej.pl/czy-jedzenie-pikantnych-potraw-jest-szkodliwe-8-korzysci-z-ostrej-diety